Hruška: všestranné praktické ovoce do školy i práce
Hruška je ovoce charakteristické tím, že je bohaté na vlákninu, vitamíny, minerály a antioxidanty. Všechny tyto tělu prospěšné látky pomáhají bojovat proti zácpě, regulují hladinu cukru v krvi, podporují hubnutí a zvyšují pocit sytosti. Lze ji konzumovat syrovou, praženou, ale i vařenou.
Zdravotní výhody hrušky:
Reguluje hladinu cukru v krvi
Toto ovoce je optimální pro lidi, kteří trpí cukrovkou nebo inzulínovou rezistencí, protože je bohaté na vlákninu a má nízký glykemický index, takže hladinu cukru v krvi zvyšuje jen velmi málo.
Zlepšuje zdraví trávicího traktu
Hruška, když se jí hlavně se slupkou, reguluje chod střeva a bojuje proti zácpě. Je bohatá na vlákninu a některé studie naznačují, že by mohla předcházet rakovině žaludku a tlustého střeva včetně konečníku. Kromě vlákniny je toto ovoce plné antioxidantů, vitamínu A a C včetně flavonoidů.
Pravidelná konzumace hrušek navíc stimuluje uvolňování žaludečních a trávicích šťáv, které z ní dělají lehce stravitelné ovoce. Je dokonce výbornou možností k jídlu při zvracení.
Posiluje imunitní systém
Vzhledem k tomu, že je plná vitamínu C a dalších antioxidačních sloučenin, pravidelná konzumace hrušek zvyšuje obranyschopnost organismu, zmírňuje záněty a přispívá k tvorbě bílých krvinek. Ty jsou jak známo, zodpovědné za ochranu těla a předchází vzniku nachlazení, zejména chřipky.
Pečuje o zdraví srdce
Hruška je bohatá na vlákninu, jako je pektin. Snižuje hladinu „špatného“ LDL cholesterolu a zabraňuje tvorbě tukových plátů v tepnách, čímž předchází nemocem. Hruška obsahuje draslík a vlastní vazodilatační vlastnosti, jenž regulují vysoký krevní tlak.
Posílení kostí a zlepšení stavu pokožky
Hruška je také zdrojem minerálů – hořčík, mangan, fosfor, vápník a měď, což přispívá ke snížení úbytku kostních minerálů a slouží jako prevence osteoporózy nebo osteopenie.
Kromě toho snižuje účinky stárnutí na pokožku – vrásky a tmavé skvrny. Má schopnost eliminovat volné radikály, které se hromadí v těle.
Z hrušek si můžete připravovat šťávu nebo ovocnou dřeň, džemy i koláče. Je výborným ovocem, které lze dětem nabídnout, když začnou jíst pevnou stravu, hlavně od 6 měsíců ve formě šťávy nebo kompotu. Jedná se o ovoce, které obecně nezpůsobuje alergie.
Zdroj obrázků: unsplash.com
image sources
- pear-g6cd1ef164_1920: zdroj: unsplash.com
- pears-g82f94d234_1920: unsplash.com